STATUS UPDATED!
27/04/20167 nantikan segmen yang akan berlangsung pada 1 MEI ini..:)
- Amirah Azman -
DASHBOARD ABOUT ME TUTORIAL FREEBIES CERITA TIP-TIP

Tip menghias blog untuk blogger baru (NEWBIES)


Assalammualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah diberi peluang Mira untuk kali ini memberi sedikit tip-tip yang Mira ada untuk dikongsikan kepada yang lain dan berharap ia dapat membantu yang lain Insha allah (wau-wau..ayat aku tuuu..hahah)
Tumblr_lf9yaiz8d01qcq1jvo1_500_large

SENTIASA CHECK BERAT BLOG
Ini sangat penting ye,rugi kalau edit blog cantik-cantik bagai nak rak tapi berat,tak guna ye..ini membuatkan pembaca malas nak tunggu lama,lagi-lagi kalau internet pembaca tu tengah slow.Check berat blog korang di sini >http://www.iwebtool.com/speed_test . kalau dia tulis size tu 100+ dan keatas..korang kena cepat-cepat ringankan blog korang.Search google kalau nak tahu caranya.:)

GUNA TEMPLATE BIASA
kepada sesetengah pihak yang malas nak edit blog dan secara mudah nak cantik,dia akan pergi ke classic templete/blogskin.Bagi Mira,tak perlu kot nak pergi sejauh tu lagi.belajar yang asas dulu,kalau dah pandai mengenai kod-kod lain cerita lar kan.sebab penggunaan blogskin ini lebih sukar daripada template biasa.

LAGU
banyak blogger yang menyatakan tak perlu meletakkan lagu di blog,bagi Mira nak letak tu terpulang tetapi kena pas aspek ini dulu 1.Blog ringan 2.melodi yang slow 3.Yang ada button pause dan play. ada ciri-ciri ini baru boleh..kalau tak,blog korang jarang di kunjugi.

WIDGET
Tak perlu nak letak bermacam-macam widget. Nak terapung kiri dan kanan. Sampai melindung entry dan juga shout box. Widget adalah satu faktor yang menyebabkan blog menjadi berat. Kalau korang nak pasang jugak biarlah time traffic korang dah stabil dan tidak memberatkan blog.

SIDEBAR
Gunalah satu sidebar sahaja seperti Mira ini kerana ia akan memudahkan pembaca untuk melihat blog korang tidak kira di sebelah kiri mahupun kanan.

SCROLL BAR
scroll bar adalah seperti di dalam petak merah itu ok..ia akan membantu memperkemaskan blog korang dan nampak teratur.Korang boleh cari Tuto untuk buat scroll bar ini di sini > http://www.lyssasecret.com/p/tutorial.html

MENU TAB
http://1.bp.blogspot.com/-4NlbJaRYH-4/UMChmIBeAjI/AAAAAAAABvw/TUzzI0I28Xw/s320/Cara+Buat+Menu+Tab+Pada+Blog.jpg
contoh menu tab seperti gambar diatas,tetapi bermacam-macam jenis menutab yang ada sekarang,antara sesuai dengan tidak saja dengan blog korang.menutab kegunaannya seperi meletak satu entry dimana entry-entry lain dikumpul sekali contohnya tip-tip,nasihat dll.ini membantu trafik blog korang meningkat ini kerana pembaca tidak perlu geledah entry-entry korang yang lepas.Insha allah

Sampai disini sahaja entry untuk kali ini..nantikan tip-tip yang akan datang dari Mira..Insha allah..:)

Tip Asas untuk New Blogger (NEWBIES)


Assalammualaikum dan salam sejahtera
hari ini Mira nak kasi seditkit tip untuk new blogger..harap dengan tip ini dapat lah memberi sedikit tunjuk ajar kepada new blogger..Insha allah..Mira pun baru lagi dalam blogger ini..19/1 ini genaplah umur setahun blog mira ini..alhamdulillah..teruskan dengan tip-tipnya..:)

 

NAMA DAN URL BLOG
Sebelum nak membuat blog mesti ramai terfikir untuk meletakkan nama yang khusus untuk blog korang.Bagi Mira,letaklah nama yang ringkas seperti (eira.shamiera.blogspot.com) ataupun yang lebih ringkas.Jangan sesekali meletakkan nama yang AM,dan tidak  panjang (iniblogakubukanblogkaula.blogspot.com) sebab ia akan menyusahkan pembaca untuk ingat dan yang paling teruk malas nak ingat.

BAHASA YANG DIGUNAKAN
Ha..ini kes banyak kepada blogger muda termasuk Mira yang seringkali menggunakan cara yang salah ketika menaip entry di blog,Contohnya menulis dengan bentuk yang ringkas,(cye x cka mkn cklat),yang lain sikit (SaYa tAk sUkA MAkAn COklAT) amboi..berpinar-pinar bijik mata nak membacanya,dan disebabkan itulah tulislah biar penuh dan difahami,tulis ringkas tak apa,jangan sampai tak faham,bukan semua suka meseg secara ringkas,NOTE!!

WARNA TULISAN
Warna tulisan ini biarlah betul-betul berwarna hitam,kecuali blog itu berwarna hitam,warna yang betul-betul hitam ianya berkod #000000 ,kenapa Mira tulis,sebabnya sesetengah nya nak bagi kelainan dengan meletak sedikit kelabu dan juga kadang-kadang sampai tak berapa jelas nak membaca.Dan satu lagi,jangan letak tulisan berwarna-warni dientry korang tu,sat warna kuning,sat biru,sat warna merah jambu,(macam ni)JANGAN-JANGAN-JANGAN okey..ini akan memburukkan entry korang walaupun bagi korang cantik.

HEADER
Pastikan korang memilih header yang menarik sekali dan sedap mata memandang walaupon header tu simple sangat macam header Mira. Hehe. Header adalah 1st impression untuk sesebuah blog dan ia melambangkan blog tersebut. So, hiasilah blog korang dengan header yang menarik ye !

TEMPLATE
Pemilihan template adalah penting bagi setiap blog. So, pandai-pandailah korang memilih template blog yang sesuai. Mira rasa lebih sesuai kalau korang memilih template yang simple, ringan dan mesra SEO. Lepastu, gunakan kreativiti korang dalam menghiasi blog tersebut.DAN jangan sampai meraban lebih dan membuatkan blog korang BERAT!!

Insha allah tip seterusnya ialah tip menghiasi blog yang akan Mira updated keesokan harinya.

Link Hover Berbackground


Assalammualaikum dan salam sejahtera
hari ini mira nak buat tutorial..harap korang akan suka
ianya seperti ini

untuk lebih live..korang hover dekat mana-mana link di blog Mira

a{
text-decoration:none ;
color:#BDA291 ;cursor:pointer;
-webkit-transition:All 0.4s ease ;
-moz-transition:All 0.4s ease ;
-o-transition:All 0.4s ease ; }
a:hover{
color:#fff ;
background:url(http://24.media.tumblr.com/tumblr_lurzuh68cd1r6dwqao1_500.jpg);
background-position:50% 80%;
background-size:400px;
}
  1. Pergi ke Egit HTML dan tick Expand Widget Templates 
  2. copy dan paste kod yang diberikan diBAWAH a:link { contoh dibawah
 klik untuk besarkan

3.Siap..dan terus save..

PERINGATAN
PURPLE - URL IMAGE

Review Semua peserta Segmen Mira


Assalammualaikum dan salam sejahtera
mira mintak maaf terpaksa menamatkan segmen Mira itu..tapi semua peserta akan direview oleh Mira malam ini..walaupun hanya 7 orang peserta sahaja..tak apa..semua akan dapat direview..dan pemenang untuk topap RM5 Mira akan umumkan esok..Insha allah jika tak ada halangan..Korang yang lain mari lah follow mereka ye..kali ini biar Mira kritik blog mereka pula..*hahaKEJAMMM

okey..blog yang tersusun rapi..pinky and nice..just pastikan kalau nak letak lagu kena ada button pause dan play..sebab kadang-kadang pengunjung nak baca entry agak payah*untuk sesetengah pihak lar..dan button thumblr follow tu tak payah letak dah kot..sebab widget follow dah ada..bagi Mira lar..okey done

disebabkan blog nie guna blogskin memang mira tak ley nak kata apa-apa..sebab penggunaan blogskin sememangnya kemas dan teratur tapi kelemahan dia tak da widget follow..adik..widget follow tu sangat penting selain kekemasan blog ye..hnya pendapat..just gudluck untuk adik ni untuk terus berblogging..:)

sis kepada empunya blog ni banyak menjualkan buku-buku yang ada di simpanannnya..okey promote jap..seriusly blog dah cantik,kemas dan header yang super ohsem buat mira..just kalau boleh buang navbar yang bertengget di atas header tu untuk memperkemaskan..just tu je kot..:)
sis senior blognye agak pinky-pinky and girl-girl gitu..cute-cute..loading okey...untuk lagi kemaskan di bahagian sidebar hanya perlu letak scroll bar je kot di bahagian bloglist dan banner..tak lar panjang-berjela blogkan..tapi ikot kepada masing-masing..hanya cadangan Mira..:)
btw gud luckkk
masuk-masuk blog nie Mira agak pelik mengenai benda yang warna koko tu..benda apa tu ek..tetiba datang menyemak kat blog yang comel ni..ni membuatkan ia menghalang entry anda ye..tu je nak cakap..yang lain dah kiut super ohsem dah..teruskan berblogging..:)

http://bintuamri.blogspot.com/
okey..untuk blog ini..rasanya macam bloggger baru sahaja..just perlu kemaskan apa-apa yang patut di blog tu..centerkan blog dan teruskan berblogging ye..dan jangan lupa pastikan letak widget follower tu..kerana ia sangat penting untuk dunia blog ye..:)
http://itisstories.blogspot.com/
okey..blog nie menggunakan blogskin tapi ada widget follower..selamat tentang itu..blog kemas,cantik dan terususun..hanya perlu berikan kelainan tentang header mungkin..dan satu lagi..agak bersilau ye bila masuk blog..mungkin disebabkan seluruhnya putih,,bagi mira..okay done..happy blogging..:)

okey..akhirnya selamat sudah menreview semua peserta..Mira meminta maaf atas terkasar bahasa dan ada terguris hati mana-mana pihak kerana Mira hanyalah manusia biasa yang juga tak lari dari membuat kesilapan..:)
sekian As'salam.....

Navigate-Able Box 2


Assalammualaikum dan salam sejahtera
harini nak post tentang tutorial Navigate-Able Box part 2..sesiapa yang tertinggal Part 1 tekan linki bawah ni
http://eira-shamiera.blogspot.com/2012/12/navigate-able-box-1.html
okey..untuk kali ini dia kelihatan seperti ini

teruskan dengan tutorial

<style>
.adv2 ul{background:url(http://i.imgur.com/LsUfp.png);padding:5px;border:1px dashed #DDDDDD;text-align:center;width:250px;color:#555}

.adv2 p{padding:5px;text-align:left;width:250px;color:#555;}

a.tablo{
-webkit-transition: all 0.5s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
-ms-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
cursor:pointer;
background:#FFDDDD;
width:50px;
font:8px tt;
padding:3px;
text-decoration:none;
color:#555;
display:inline-block;
text-align:center;
}
a.tablo:hover{background:#FF7171;color:#fff;}

::-webkit-scrollbar {
background:#eee;
width: 6px;
height: 7px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #FFD7D7;
}


@font-face {
font-family:tt;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
 </style>
<div style="width:250px;">
<div style="background:url(http://1.bp.blogspot.com/-KwXmHRRyaMw/T57A0CeOEfI/AAAAAAAADD8/CM4-NMwYyFk/s1600/stripe_62c6ac6939f9a44527fb43f6f1c8ce64.png);width:250px;padding:2px;  ">
</div>

<center><a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('1').innerHTML" >Tab 1</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('2').innerHTML" >Tab 2</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('3').innerHTML" >Tab 3</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('4').innerHTML" >Tab 4</a>
</center>
<div style="background:url(http://1.bp.blogspot.com/-KwXmHRRyaMw/T57A0CeOEfI/AAAAAAAADD8/CM4-NMwYyFk/s1600/stripe_62c6ac6939f9a44527fb43f6f1c8ce64.png);width:250px;padding:2px; margin-top:5px; ">
</div>

<div id="wnsb" style="margin-top:5px;width:250px;">
Ayat Pertama contohnya cbox,fanpage dll</div>

<div id="1" style="display: none;">
TAB 1
</div>

<div id="2" style="display: none;">
TAB 2
</div>

<div id="3" style="display: none;">
TAB 3
</div>

<div id="4" style="display: none;">
TAB 4
</div>

</div>

  1. Mula-mula edit code-code ini disini terlebih dahulu  http://htmledit.squarefree.com/
  2. setelah selesai,paste semua code yang telah korang edit di HTML/GADGET.
  3. Pastikan lepas paste dekat HTML/GADGET tu, jangan click 'Rich Text' . Terus save. Kalau tak, codes tak jadi.
    Peringatan
    PURPLE - URL IMAGE/BACKGROUND
    BIRU - SIZE (MENGIKUT SIDEBAR)
    MERAH - CODE WARNA (CARI SINI)
    KUNING - AYAT ANDA
Boleh request Tuto dekat Mira..tinggalkan komen

SEGMEN : Kritik Blog Amirah


Assalammualaikum dan salam sejahtera
disebabkan mira dah tukar design blog ni disebabkan exsiden semalam yang dimana Mira terpadam code-code di ruang EDIT HTML...OHHMYYYY..time tuh rasa giveup je nak berblogging lagi..last-last terjumpa templete dari Nabila Medan,,tapi Mira banyak lar juga buat edit sana-sini untuk memberikan kelainan juga kan..btw thanq for her..:)
nak tahu lebih lanjut BACA SINI

TAMAT
jom join segmen bawah ini yang Mira anjurkan
btw blog ini bertemakan VINTAGE *saja nak tukar mood

Syarat-syarat:
  1. Mempunyai blog dan facebook (WAJIB) 
  2. WAJIB FOLLOW BLOG,LIKE FANPAGE DAN SUBCRIBE FACEBOOK 
  3. Buat entry bertajuk "SEGMEN : Kritik Blog Amirah" dan tampal banner tu sekali.
  4. Kritik sebanyak mungkin mengenai blog Mira ini.
  5. Siap! Publish ! dan hantar link penyertaan di komen ini SAHAJA!
Pemilihan Pemenang:
  •  Berdasarkan kritikan yang membangun dan boleh diterima akal (1x TOPAP RM5)
  •  TOP REFERREL (Full Doodle) -mengikut permintaan-
  •  3x Random.org (REVIEW)
 maaflar kalau hadiahnya tak gempak..namapun segmenkan..lagipun Mira tak bekerja lagi..harap korang sudi join Segmen ni..:)

Peserta Segmen Kritik Blog Amirah


Terima kasih kepada yang sudi join..:)
  1. http://cikzaniff.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html
  2. http://iraathira.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html 
  3. http://buku2saya.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html 
  4. http://doodlemerah92.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html 
  5. http://mydreamswithforyou.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html
  6. http://mydreamswithforyou.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html
  7. http://itisstories.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html

Eira Shamiera berTUKAR Amirah Azman??


Assalammualaikum dan salam sejahtera
hari ni Mira nak ceritakan tentang blog Mira yang tiba-tiba bertukar dari templete hinggalah nama..boleh kata 90 peratus ditukar dan Mira dapat komen dari seorang blogger ni yang mengatakan hampir tak kenal dengan blog ini..memang lar..templete tukar saja tak kisah..sampai blog ditukar..memang payah nak cam..

kalau korang yang selalu terjah blog mira insya allah dia akan terperasan*mungkin..
kepada yang masih blur-blur blog mira yang mana satu..mari Mira tunjukkan..tapi setakat Header aje lar..tak sempat nak Printscren
ni antara Header terakhir sebelum mira tukar kepada yang baru..rasanya dah boleh ingat kot,,insya allah

sebab-sebab mira tukar nama yang baru sebabnya Eira Shamiera tu bukannya nama Mira yang betul..itu hanyalah rekaan..sebab ramai dah kenal Mira dengan panggilan Eira Shamiera..Mira biarkan dahulu..lama-kelamaan..Mira rasa nak tukar..so..Mira tukarlah..malas nak jadi diri orang lain..JUST BE YOUSELF..hahaha

Kenapa Mira tukar sekali dengan templete lain..bukan menyusahkan kan ke orang nak cam Mira..
ini sebab berlaku exsiden dimana Mira nak cuba tukar templte biasa terlebih dahulu dan lupa nak save templte yang lama..tup-tup terpadam..habis hilang..

Kenapa Mira tukar tema blog ni
tukar sebab Mira mahukan kelainan..Mira dah lama berhasrat nak memiliki blog yang ringan,vintage dan simple..harap blog sekarang ni begitu lah nampaknya,,soo..Mira perlukan pendapat korang tentang blog baru Mira ni..korang boleh join segmen mira anjurkan..jangan risau..ada hadiah untuk anda..:)
http://eira-shamiera.blogspot.com/2012/12/segmen-kritik-blog-amirah.html
sampai disini sahaja kot..nanti-nanti Mira akan updated lain..
As'salam

Navigation Bar Berbackground



<style>
.hyosung{
width:100%;
background:url(http://i.imgur.com/bbipa.png);
border-bottom:5px solid #FFEEEE;
position:fixed;
top:0px;
left:0px;
box-shadow:0 0 6px #ccc;
text-align:center;
padding:10px;}

a.jieun{
background:#FFEEEE;
text-decoration:none;
color:#FFBBBB;
padding:5px;
font:11px arial;
margin-left:5px;
margin-right:5px;
-webkit-transition:All 0.4s ease;
-moz-transition:All 0.4s ease;
-o-transition:All 0.4s ease;
display:inline-block;
width:60px;}

a.jieun:hover{background:#FFBBBB;
color:#fff;
</style>
<div class="hyosung">
<a class="jieun" href="LINK">ABOUT</a>
<a class="jieun" href="LINK">TUTO</a>
<a class="jieun" href="LINK">LINKIES</a>
<a class="jieun" href="LINK">FREEBIES</a>
<a class="jieun" href="LINK">BANNER</a>
</div>
  1. Edit code diatas disini dahulu http://htmledit.squarefree.com/
  2. Dah selesai,paste semua code tadi di HTML/GADGET
  3. JIKA mahu tambahkan tab di NAVIGATION.hanya perlu tambahkan <a class="jieun" href="LINK">BANNER</a> sebelum </div>

    PERHATIAN
    tukarkan mengikut kesesuian anda ayat yang telah diwarnakan
    MERAH - CODE WARNA (CARI DISINI)
    PURPLE - URL IMAGE/BACKGROUND
    KUNING - SIZE (mengikut kesesuaian)
    BIRU - LINK PAGE/DASHBOARD DLL(mengikut anda)
    HIJAU - AYAT NAK DILETAKKAN DI NAVIGATION

    credit: wanaseoby

Navigate-able Box 1


Assalammualaikum dan salam sejahtera
pagi-pagi buta nie Mira nak buat tutorial yang direquest..Mira sekarang boleh lar dikatakan rajin*nyampah dengar...haha..buat masa sekarang ja..nanti-nanti tak dah..haah..teruskan dengan tutorial dibawah okey..:)

Navigate-able Box diberi nama..hemtam aja lar..
ianya seperti ini
<style>
.adv2 ul{background:url(http://i.imgur.com/LsUfp.png);padding:5px;border:1px dashed #DDDDDD;text-align:center;width:250px;color:#555}

.adv2 p{padding:5px;text-align:left;width:250px;color:#555;}

a.tablo{-webkit-transition: all 0.5s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
-ms-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
cursor:pointer;background:#fff;
width:20px;
text-decoration:none;
border:1px dashed #BBBBBB;
border-radius:33px;
color:#555;
display:inline-block;
text-align:center;
}

a.tablo:hover{background:#ccc;color:#fff;}

 </style>
<div id="adv2" class="adv2">
<center><style>
.babo{background:url(http://i.imgur.com/idEbA.png);padding:5px;border:3px solid #F2F4F2;text-align:center;width:250px;color:#555}

a.tablo{
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
-ms-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
cursor:pointer;background:#F2F4F2;
width:20px;
text-decoration:none;
border:3px solid #fff;
color:#fff;
box-shadow:1px 1px 3px #eee;
border-radius:33px;
display:inline-block;
text-align:center;
font:16px calibri;
}

a.tablo:hover{background:#F7E8DE;color:#fff;}

#wnsb img{max-width:245px;}
 </style>
<div class="babo">
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('1').innerHTML" >1</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('2').innerHTML" >2</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('3').innerHTML" >3</a>
<a class="tablo" onclick="document.getElementById('wnsb').innerHTML=document.getElementById('4').innerHTML" >4</a> </div>

<div id="wnsb" style="width:250px;color:#ccc; padding:5px;border:3px solid #F2F4F2;border-top:none;font:11px arial; letter-spacing:1px;">
TULISAN DIHADAPAN SEKALI (CTH: CBOX,FANPAGE DLL)
</div>

<div id="1" style="display: none;">
KOTAK 1
</div>

<div id="2" style="display: none;">
KOTAK 2
</div>

<div id="3" style="display: none;">
KOTAK 3
</div>

<div id="4" style="display: none;">
KOTAK 4

</div>
</center>

  1. Mula-mula edit code disini untuk memudahkan kerja http://htmledit.squarefree.com/
  2. Dah selesai edit ,pastekan semua code korang tu dan letak di dalam HTML/Gadget.
  3. Pastikan lepas paste dekat HTML/GADGET tu, jangan click 'Rich Text' . Terus save. Kalau tak, codes tak jadi.
PERHATIAN
tukarkan warna yang telah di warnakan diatas
PURPLE - URL IMAGE/BACKGROUND
MERAH - KOD WARNA (CARI SINI)
BIRU - SAIZ (IKUT KESESUAIAN SIDEBAR)
HIJAU - AYAT ANDA


okey selesai..tak faham atau nak request tuto..komen disini ok..:) insya allah ada masa Mira buatkan..

WANITA MUSLIMAH BERPURDAH TIDAK CANTIK


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
dan salam sejahtera

sebelum nak cakap entry ini..Mira ada Buat Segmen..jom join



WANITA MUSLIMAH BERPURDAH TIDAK CANTIK
Memang benar wanita muslimah berpurdah itu tidak cantik :)

muslimah BERPURDAH ITU tidak cantik pada pandangan lelaki mata keranjang kerana wanita BERPURDAH ITU auratnya tertutup padahal lelaki itu sukanya pada segala yang terbuka , yang bisa dilihat tanpa menyingkap apa pun .

jadi memang benar wanita muslimah BERPURDAH ITU tidah cantik . Tiada istimewanyakan ?

muslimah BERPURDAH ITU memang tidak cantik pada pandangan lelaki mata keranjang namun pada pandangan ALLAH , muslimah BERPURDAH ITU sangat terindah , pandangan si soleh muslimah BERPURDAH ITU adalah yang terbaik .

maka masih tidak istimewakan muslimah BERPURDAH ITU ?

itulah yang membuat wanita muslimah BERPURDAH teramat teristimewa . tidak CANTIK tetapi INDAH . bila indah pada pandangan ALLAH , maka tiada lagi hadiah yang paling bermakna bagi seorang muslimah .

13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
dan salam sejahtera
sebelum nak cakap entry ini..Mira ada Buat Segmen..jom join
hari ini Mira nak kongsikan beberapa perkara yang perlu dijaga oleh wanita..walaupun mungkin dah ramai yang tahu..Mira tetap nak beritahu juga,,:)
 
1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)
 
2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)
4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)Riwayat Imran bin Hushain ra.:Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Sila SHARE jika anda sayangkan ibu, isteri, adik, kakak dan kaum wanita keluarga anda.

SEGMEN : Free Doodle To Me!

Assalammualaikum dan salam sejahtera
sudah lama tak join segmen dari Abg FizGraphic kita..so..harini dia telah pun buat segmen dan tanpa membuang masa Miera join..:)

nama: Eira Shamiera
Warna: #5BB0ED

ALERT! Pemenang GIVEAWAY Gempak Cuti Sekolah





Assalammualaikum dan salam sejahtera
seperti yang Miera janjikan..Miera akan umumkan pemenang GA Miera kali kedua ini hari ini..kepada semua peserta yang sudi join Miera mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua..jom tengok siapa yang menang..:) sebelum itu..Diminta Like page ini dahulu http://www.facebook.com/BelajarDariKesilapanInsyaAllah?ref=hl


Top Referral #1
Top Referral #2
Tempat Pertama
Topap RM10
handbag Selendang

Tempat Kedua
Topap RM10
Keychain felt

Tempat Ketiga
Topap RM5

Tempat Keempat
Topap RM5

Tempat Kelima
Cadar
Keychain felt
 Dimenangi : 84.http://coretanhatisigadis.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html

Tambahan Hadiah


Rajin Blogwalking
1x doodle and review blog by Miera
  

ISIKAN DETAIL DIBAWAH kecuali kategori RAJIN BW
  1. NAMA :
  2. LINK BLOG :
  3. NO. TELEFON :
  4. ALAMAT PENUH :
  5. MENANG HADIAH : (cnth:top referrel.pertama dll) 
    PM (private messenger)KE fanpage atau komen disini (tak akan dipublish)
Isikan detail untuk RAJIN BLOGWALKING
  1. NAMA : 
  2. LINK BLOG :
  3. JENIS DOODLE : (cth:ciri-ciri doodle)
  4. WARNA DOODLE : (berikan 2/3 warna)
    PM(private messenger)KE fanpage atau komen disini (tak akan dipublish)

TAMAT Tuntut Hadiah part2# : 24/12/12 jam 11:59 mlm *updated
Miera terpaksa cepatkan dan jika pemenang tak tuntut hadiah terpaksa Miera cabut lain disebabkan peserta terlalu ramai..harap maklum..so..korang yang tak menang masih ada harapan okey..

Review : Pemenang GA Gempak Cuti Sekolah





Assalammualaikum dan salam sejahtera
hari ini Miera nak review salah seorang pemenang Miera yang rajin betol blogwalking ke peserta-peserta yang lain..walaupun dalam GA Miera tak beritahu tentang Miera mencari yang rajin BW,,Miera saja-saja nak kasi penghargaan dekat dia..so..let's beginnn *oh myyyy
seriusly mula-mula masuk nampak macam Alia guna blogskin..last-last tengok bawak ada powered by blogger..so..memang bukan lar..blog kemas dan tersusun just nak bagi lawa dan lagi kemas awak jangan buat ini 
Miera maksudkan scrollbar tu sampai ada dua..biarlah nampak satu di tepi..bukan dibawah..bagi Miera lar..kalau nak lagi orang nampak yang Alia sedang prormote GA tu..Alia letak je kat atas entry banner-banner nie..lagipun atas entry tu nampak kosong..just my suggest(hancur BI aku)..Miera tak paksa..and the last is your doodle right?? Miera dah siapkan dengan awaknye permintaan..hope you like..jeng-jeng-jenggggggg
korang yang lain dipersilakan terjah Blog Alia okey 
> http://a-awesomee.blogspot.com/ <

Art Trade With Mel Amalina






Assalammualaikum dan salam sejahtera
sebelum Miera umumkan pemenang untuk GA Miera..miera nak berart Trade dulu dengan pakar doodle kita..siapakah dia..tengok tajuk pon dah tahu kan..semestinya MEL AMALINA..Miera tak mau cakap banyak untuk entry kali nie just berharap dia terima doodle tak berapa nak cun ini dari Miera..oh ayatttt...

sebelum itu..yang lain jangan curi ye..just untuk sis Mel Amalina..sekian,terima kasihhh..:)

Pilih Pemenang ???





Assalammualaikum dan salanm sejahtera
harini Miera tak tahu nak updated apa..disebabkan hari tepat jam 11:59:59 akan tamatnya GA Miera buat kali kedua..alhamdulillah seramai 171 peserta yang sudi join buat masa sekarang..disebabkan itu tetiba Miera rajin nak membuat cabutan bukannya secara memilih random.org..Hadiah insya allah akan ditambah..Miera tak janji sebab kena tanya tuan sponsor nye dulu..hihi..tapi Miera akan usahakan..berbalik kepada cabutan tangan tuh..Miera just nak share sikit gambar dia

maaf sebab kamera murah and atas lukisan budak-budak tuh..haha..excited betol nak cabut esok..banyak tuh kertas-kertas dalam tuh..penat Miera melipat tadi..hihi..so..harap korang dapat lar jadi pemenangnye yew..insya allah..:)

Giveaway GEMPAK Cuti Sekolah





TAMAT
Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua
mari-mari..Miera ada buat Giveaway kedua..pasti Gempak..cepat joinn..:)

Syarat-syaratnya
  1. Beralamat di Malaysia sahaja
  2. Mempunyai blog.Satu orang satu pernyertaan sahaja.
  3. Tidak mengikut umur.Join je okey,,
  4. Follow Miera dan Like 2 fanpage[ada di sidebar] (WAJIB)
  5. Wajib untuk menFollow,Like dan Subcribe Sponsor.tolong JUJUR
Cara-cara
  1. Buat post yang berTAJUK  "Giveaway GEMPAK Cuti Sekolah".
  2. Ambil banner diatas dan backlink kan entry ini.
  3. Setelah selesai,publish post dan hantar link pernyertaan di kotak komen sahaja.
Senarai Sponsor

Kedai Online Si Pengembara [LIKE FANPAGE]

Khalidsuxx [FOLLOW BLOG DAN TWITTER]
 - BLOG - TWITTER -

Azmina Nordin [LIKE FANPAGE,FOLLOW BLOG DAN TWITTER]
 - BLOG - TWITTER -

Cik Mun [Follow blog]
- BLOG -

Qa Qaisarah [FOLLOW BLOG,LIKE FANPAGE DAN JOIN GROUP]
- BLOG - GROUP -

Nadzaty Azahar [FOLLOW BLOG]
- BLOG -

Butik Pinkku [LIKE FANPAGE,FOLLOW BLOG DAN SUBCRIBE YOUTUBE]
- BLOG - YOUTUBE -

Pemberitahuan
  •  Hadiah akan ditambah jika mendapat sambutan yang menggalakkan 
  •  Due date 25/12/2012 20/12/2012 jam 11:59pm
  •  Pemilihan menggunakan random.org
  •  Jika tak ada facebook or twitter pon masih boleh join. JUJUR

Entry Berkenaan
  1. Senarai hadiah
  2. Pembahagian hadiah
  3. Senarai peserta  
  4. Perubahan Tarikh  
  5. Pemenang#updated

Senarai Peserta Giveaway GEMPAK Cuti Sekolah




ini pula list peserta yang join..Terima kasih yang tidak terhingga kerana sudi menjoinkan diri dalam GA miera yang kedua yang tak seberapa ini..:) mari join
  1. http://diariaida.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  2. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  3. http://teenagersareawesome.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  4. http://budakkecilbercakap.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  5. http://nurhanim-ehier.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  6. http://lembuituhandsome.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  7. http://pinkitusweet.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  8. http://lynamohd.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  9. http://storyofleft-handedgirl.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  10. http://choiseongjosecret.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  11. http://farakita.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  12. http://liyaabloggies.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  13. http://missyanaa.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  14. http://nurain-syahirah.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  15. http://greennyworldland.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  16. http://hayatirosdi.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  17. http://cadburylovescontest.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  18. http://babyblueheartpink.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  19. http://faralalalala.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  20. http://wieyayaya.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  21. http://panda-awesome.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  22. http://afikasyafrizon.blogspot.com/2012/11/second-ga-taht-i-joined-giveaway-gempak.html
  23. http://strawberrychocolateofsyamie.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  24. http://amyfatehahabdkarim.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  25. http://nienasofea.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  26. http://mujadafewa.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  27. http://www.mohdnoorshawal.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  28. http://aanayid.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  29. http://hananhadila.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  30. http://eymasushoppe.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolahmemang.html
  31. http://theieraziera.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  32. http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  33. http://elmoblaster.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  34. http://syamiminazifa.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  35. http://bebeh-ocha.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  36. http://seoranx-ladies.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  37. http://andaikubercintalagi.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  38. http://mysweetcrunchy.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah_21.html
  39. http://giveawaywanyy.blogspot.com/2012/11/veaway-gempak-cuti-sekolah.html
  40. http://nadhirahyasmin.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah_20.html
  41. http://lovoiustory.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  42. http://nasyabella.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  43. http://sayamenangcontest.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  44. http://nurainin-sofia.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  45. http://babythatsmine.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  46. http://nisahhh.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  47. http://seoranx-ladies.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  48. http://crezilady.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah-2512.html
  49. http://nuraliazainalabidin.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  50. http://sukahatimimey.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  51. http://nurulezateeob.blogspot.sg/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  52. http://aizanshazlin.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  53. http://littlemelittlestory.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  54. http://ewapunya.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  55. http://irasahirablog.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  56. http://belongstosenget.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  57. http://silenceprovince.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  58. http://ihanishaziqah.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah_30.html
  59. http://ceitahatiku.blogspot.com/2012/11/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  60. http://anakenciksalamat.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  61. http://fatinamiramazlan.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  62. http://dalilahamidiary.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  63. http://schazlynn.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  64. http://ksger.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  65. http://shafinazaina.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  66. http://treasurelicious.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  67. http://nadrahzulkifly.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html  
  68. http://syiffaroxy.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  69. http://www.ciktasya.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  70. http://saiafera.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  71. http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  72. http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  73. http://pinksolution91.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  74. http://ayuinsyirah.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  75. http://cheerymessy.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  76. http://ainnadia2.blogspot.com/2012/12/veaway-gempak-cuti-sekolah.html
  77. http://beautyshinju.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  78. http://littledaies-port.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  79. http://zatidiaryy.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  80. http://saytoalhamdulillah.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  81. http://heszziym4.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  82. http://aed-aedriana.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah-by-miera.html
  83. http://supernas-life.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  84. http://coretanhatisigadis.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  85. http://cikvoldermort.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  86. http://everydaysmile14.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  87. http://bilasigadismengomel.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  88. http://annurgiveaway.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  89. http://maznizulizana.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  90. http://lieyagadischocolate.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  91. http://unspokeneverdreams.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  92. http://sherakokoro.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah-by-eira.html
  93. http://husninamohdrizal.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  94. http://watasin.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  95. http://bulatitucomell.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  96. http://syananykcik.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  97. http://thelightofprincess.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  98. http://mairapinkyloveblinkythesowtnesblog.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  99. http://cercitersibudakmanis.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  100. http://iemagurlz.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  101. http://impianakumemetikbintang.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  102. http://feeraakira.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  103. http://ohthrillers.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  104. http://cerita-aremira.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  105. http://nycqhy.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  106. http://niqistory-niqi.blogspot.com/2012/12/giveawaygempak-cuti-sekolah.html
  107. http://arrienlove.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  108. http://jiwacytah.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah-by-eina.html 
  109. http://sogoodyetsobad.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  110. http://aidadamiastory.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  111. http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  112. http://nanakimie.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  113. http://cek-asayangawak.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  114. http://ilovecat-sasha.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  115. http://wanfarahnaimah.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  116. http://inameowmew.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  117. http://sitinurazwanizalife.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  118. http://mrslullabies.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  119. http://wanynaziar.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  120. http://cikleeyacepet.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  121. http://aqylanatasha.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  122. http://fatinsukasuki.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  123. http://kcunstory.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  124. http://saraarnita.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  125. http://gurlz-elm0.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  126. http://hanumsahaja-26.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html 
  127. http://ainacweetcheer.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  128. http://itisstories.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  129. http://syafasyafo.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  130. http://iffah-holdingbackmypast.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  131. http://good-night-little-star.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  132. http://infatihahhh.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah_14.html
  133. http://ibuberbicara.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  134. http://ilapchuu-awook.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  135. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  136. http://koala-zeeqa.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  137. http://justforcontest.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  138. http://dearbellarockson.blogspot.com/2012/12/httpeira-shamierablogspotcom201211givea.html
  139. http://zaeiraaishiteru.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  140. http://macammacamcite.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  141. http://miseyz.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  142. http://mysara-bilaakumenaip.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  143. http://nurulazieyan.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  144. http://www.kitatauke.my/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  145. http://lurun-niaraf.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  146. http://gadisgergousyangbaik.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  147. http://alinmaslina.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  148. http://lovelyshawtymane.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  149. http://faryna-lovestory.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  150. http://iekuchinadea.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  151. http://a-awesomee.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  152. http://littledaies-port.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah_16.html
  153. http://myrahthesamurai.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  154. http://indahsutera0605.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  155. http://memories-si-akma.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  156. http://natashaizzaty.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  157. http://asdfghjkl-daejaeisporn.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  158. http://rawkkstylo.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  159. http://mirastartstotalk.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  160. http://tokmimicapayam.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  161. http://contestblog79.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  162. http://lobakmerahjambu-syazwani.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  163. http://cadburyyylover.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  164. http://nuna-husna.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  165. http://sukacupcake.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  166. http://studioous.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  167. http://mukamalu.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  168. http://ikajohans.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  169. http://ieraassyiera.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  170. http://www.suzieyusofmohamed.my/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  171. http://budakkecik-comel.blogspot.com/2012/12/giveaway-gempak-cuti-sekolah.html
  172. nextttt
para peserta sila check ek link korang ada tak??