STATUS UPDATED!
04/07/2016 terima kasih kepada yang masih sudi menyinggah dan membaca blog Mira ni..budi dan jasa anda tidak mampu Mira balas dengan kata-kata..ecewahhh..:)
- Amirah Azman -
DASHBOARD ABOUT ME TUTORIAL FREEBIES CERITA TIP-TIP

Cara Buat Giveaway/Contest/Segmen part1


Assalammualaikum dan salam sejahtera
agak lama membiarkan blog mira ni berusang tanpa sebarang entry-entry baru kan..ala..macam la ada orang heran kan*hahahah..tak apa la..ada masa mira updated walaupun tak ada pun nak baca*ayat mintak simpati..HAHAH..ok..malas nak layan..terus kepada tajuk harini..

PERHATIAN!!
ENTRY INI AGAK PANJANG DAN MEMBOSANKAN 

 http://www.homeschooldiaries.com/wp-content/uploads/2013/02/giveaway.jpg

Giveaway/Contest atau Segmen yang sewaktu dengannya sebenarnya banyak cabaran yang perlu dilalui sebelum,semasa dan juga selepas ia berlangsung..mira just nak berkongsi sedikit cara-cara yang perlu kalau nak buat Giveaway n etc

SPONSOR
ramai penganjur termasuk mira sendiri mahukan sponsor jika yang masih belum berkemampuan nak beli hadiah yang serba tinggi kosnya..so..sponsor la salah satu harapan nak beri sesuatu Giveway itu menarik.nak cari sponsor pun satu hal bukan..sini sedikit tip nak cari Sponsor
- Buat satu entry yang menyatakan tentang PENCARIAN SPONSOR

- Contact terus kepada yang berminat nak SPONSOR
contoh: korang cari giveaway-giveaway yang lepas yang ada sponsor-sponsorkan..lepastu mesti ada detail tentang Sponsor tu kan seperti FACEBOOK,FANPAGE,BLOG dll..korang PM dyeorang dan tanya kesudian untuk sponsor Giveaway korang..dengan cara tu..lebih mudah korang dapat Sponsor

- Pastikan Sponsor tu serius la..BERHATI-HATI

- Nyatakan segala detail penting tentang Giveaway yang bakal dilakukan  (dilakukan semasa buat entry atau semasa contact sponsor)
cth tarikh mula,tarikh tamat,bilangan peserta bakal turut serta,faedah sponsor korang dll.

- Bermulanya GA/SEGMEN/CONTEST bermaksud tamatnya pencarian sponsor korang..JANGAN tambah sponsor semasa GA berlangsung..tambah hadiah tak apa..SPONSOR JANGAN
sebab bila tambah sponsor mesti ada penambahan syarat yang perlu diikuti oleh peserta,JANGAN MENYUSAHKAN DIRI DAN SUSAHKAN PESERTA untuk korang informkan balik kepada setiap peserta kena ikut syarat sponsor dan  peserta kena ikut syarat tu..bagi mira ga/segmen/contest macam ini agak terurus*hanya pendapat

TARIKH MULA DAN TAMAT
sesetengah penganjur agak kurang peka akan perkara ini..pastikan kejadian ini dielakkan

- tamatkan sesuatu Giveaway itu pada hari yang telah ditetapkan MAXIMUM pun dalam satu bulan lebih..jangan buat sampai berbulan-bulan..kebanyakan peserta tak berminat akan giveaway yang lama

- kalau boleh tetapkan sekali tarikh pengumuman pemenang


NOTA KAKI :
tamat entry panjang kali ini..ia akan bersambung dikemudian hari..kalau letak satu entry nanti modal entry lain habis la..maaf sebab membosankan sikit..harap sedikit sebanyak dapat membantu korang..insya allah..

salah dan silap harap dimaafi dari hujung rambut hingga ke hujung kaki..yang BAIK semuanya datang dari ALLAH.dan yang buruk datang dari saya..jumpa lagi

6 000 Pengomen Setia :

Mahirah Ridzuan berkata...

info berguna... thanks dear..

Green Amila berkata...

singgah sini tgk info & follow.

beautified by MK berkata...

hai..nice sharing.. sy pun teringin nak buat satu contest..it is a makeover contest..skrg ngah cari idea iklan yg menarik..cabaran gak tu..

Ibu Arif berkata...

thanks dear...
blh gunakn utk buat give away.. jom follow blog sis plak..

yatt abdullah berkata...

Bagus ilmu ni, Thanks ye

lokman amirul berkata...

Cantik ayat...