STATUS UPDATED!
23/06/2019 NEW LIFE NEW ADVENTURE NEW THINGS TO COME...
- Amirah Azman -

Jangan malu bila Bertudung
Assalammualaikum semua..kali ini..entry ini khas unutk muslimah only..tetapi jika yang lain pun nak baca...miera tidak menghalang sama sekali..Miera hanya ingin berkongsi cerita..
mengenai dengan tajuk yang ini..tak perlu dihairankan jika masih ada yang malu untuk berhijab/bertudung kerana diejek oleh rakan-rakan mahupun sesiapa sahaja..kita tak perlu sama sekali mengendahkan nya..Kita lebih suka diHakimi oleh Manusia ataupun Allah kelak?? so..be yourself okeyh,,sebenarnya banyak manfaat yang korang sendiri akan dapat jika "menutup aurat dengan sempurna" seperti dibawah.
juga contoh kesilapan Wanita/Perempuan semasa menutup aurat

Berikut ini adalah beberapa kelebihan, fungsi, kebaikan, manfaat yang boleh didapati daripada menutup aurat:

1. Menghindarkan diri dari dosa

Salah satu sebab ramai wanita masuk neraka adalah kerana mereka tidak menutup aurat mereka di mata orang-orang yang bukan mahramnya.

2. Menghindari fitnah, tuduhan atau pandangan negatif

Orang-orang yang gemar membuka auratnya secara terang-terangan selalu dituduh sebagai wanita pelacur,  penggoda, murahan, perampas suami orang dan lain-lain. Untuk itu hindari memakai pakaian yang memperlihatkan bahagian tubuh yang dapat merangsang lawan jenis.

3. Mencegah timbulnya hawa nafsu lawan jenis mahupun sesama jenis

Secara umum laki-laki normal akan terangsang melihat wanita yang memakai pakaian ketat,  seluar pendek atau skirt ketat, wajah dimekap menggoda dan sebagainya. Banyak lelaki yang ingin berbuat jahat kepada perempuan yang seperti itu sama ada secara paksa mahupun tanpa paksaan.

4. Menunjukkan diri sebagai bukan perempuan / lelaki murahan

Menutup aurat melambangkan identiti orang-orang yang baik. Ditambah lagi dengan perilaku yang baik dan sopan maka tidak mungkin ada orang yang mengatakan kita sebagai perempuan murahan atau lelaki murahan.

5. Melindungi tubuh dan kulit pandangan

Dengan pakaian yang menutupi tubuh secara sempurna maka kita tidak akan merasakan kepanasan di saat matahari bersinar terik, tidak merasakan kesejukan di saat suhu sedang dingin. Begitu juga dengan debu dan kotoran akan terhalang mengenai kulit kita sehingga kebersihan tubuh dapat terjaga dengan baik.

6. Mencegah rasa cemburu pasangan hidup kita

Jika suami atau isteri suka tampil seksi maka pasangannya merasa cemburu jika ada orang yang menggoda atau hanya sekadar melihat dengan pandangan penuh nafsu syahwat. Jangan biarkan rasa cemburu muncul dalam kehidupan rumahtangga kita, hal itu merupakan tanda-tanda awal kehancuran sebuah keluarga yang bahagia.

7. Mencegah terkena penyakit dan gangguan kesihatan

Penyakit-penyakit yang muncul jika kita membuka aurat di ruang terbuka adalah seperti kanser kulit, kulit terbakar, kulit menjadi hitam dan sebagainya. Cegah penyakit dan gangguan kesihatan tersebut dengan memakai pakaian yang tertutup yang dapat melindungi tubuh dari faktor-faktor penyebab penyakit tersebut.

8. Memberikan sesuatu yang istimewa bagi suami atau isteri kita

Bukalah pada saat di depan suami atau isteri kita saja. Orang yang demikian biasanya akan sangat dihargai dan disayangi oleh pasangan hidupnya. Di depan orang lain yang bukan mahram, aurat selalu terjaga dengan baik.

9. Melindungi diri kita dari pelbagai kejahatan

Biasanya wanita yang auratnya sering menjadi mangsa perkosaan mahupun tindakan jenayah lainnya. Bandingkan dengan wanita bertutup yang tampil tidak menarik di mata penjahat kerana penampilannya yang  membuat pelaku kejahatan tidak berniat jahat terhadapnya.

10. Menutup aib rahsia yang ada pada diri kita

Jika ada cacat pada tubuh mahupun kulit boleh tutup dengan menggunakan pakaian yang tertutup sehingga tidak ada seorang pun yang tahu kecacatan yang terjadi pada diri kita


okey,,sebelum Miera mengakhiri entry kali ini..miera nak korang tengok dulu video ini..harap korang enjoy..sekian..:)

0 000 Pengomen Setia :